Vuokalan viehekalastusalue

Tervetuloa kalaan Savonlinnan Savonrannalle !

Lohikalan tunnistus

Kalastusalueella toimii Vuokalan viehekalastusalueen yhteislupa-alue, joka käsittää Oriveden Paasselän ja Savonselän sekä Pyyveden vesialueet lupa-aluekartta 

Vuokalan viehekalastusalueen yhteislupa-alue on erityisesti vetouistelua harrastaville kalastajille, mutta tarjolla olevat edulliset luvat, soveltuvat myös heittouistin-/virvelikalastuksen harrastajille joko ympärivuotisesti tai lyhyemmille jaksoille. 

Tiedot yhteislupa-alueista ja viehekalastusluvan maksuvaihtoehdoista löydät seuraavista kohdista:  Vuokalan viehekalastusalue tai Orivirran urheilukalastusalue

Muista, että kalastaessasi Vuokalan viehekalastusalueen luvalla, tulee sinulla olla maksettuna myös valtion kalastonhoitomaksu!

Maksukuitti tai sen kopio on pidettävä mukana kalastettaessa!

Valtion kalastonhoitomaksu

 • Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18-64 –vuotiaat kalastajat, jotka harjoittavat muuta kalastusta kuin ongintaa ja pilkintää ja silakan litkausta.
 • Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla koko Suomessa, lukuun ottamatta Ahvenanmaata, vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueita, kalastuskieltoalueita ja erityiskohteita, jotka löytyvät Kalastusrajoitus.fi -palvelusta. (Esim. Orivirran Urheilukalastusalue). Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa. Tämä koskee muun muassa pyydyskalastusta ja kalastusta usealla vavalla.
 • Maksu on 39 € /vuosi (voimassa maksuhetkestä 31.12. saakka), 12 € / 7 vuorokautta tai 5 € /vuorokausi (voimassa maksuhetkestä tai maksukuittiin merkitystä päivästä).
 • Näin maksat kalastonhoitomaksusi:
  Kalastonhoitomaksun voi maksaa netissä, puhelimitse tai palvelutiskillä.
  Uuden lain mukaan kaikki kalastonhoitomaksun maksavat kalastajat rekisteröityvät kalastonhoitomaksurekisteriin. Rekisteröinnin yhteydessä kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika. Tietoa käytetään kalavesien ja -kantojen hoidossa. Rekisteröitymisen vuoksi ei maksua voi enää suorittaa suoraan tilisiirtona.
 • Voit ostaa luvan:
  1) Metsähallituksen Eräluvat verkkokaupasta www.eraluvat.fi
  - Kirjaudu www.eraluvat.fi sivustolla verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voi tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteelle.
  2) Palvelunumerosta 020 69 2424 arkisin klo 8-16.
  - Soita palvelunumeroon ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta.
  3) R-Kioskeista ja palvelupisteistä
  - Kalastonhoitomaksun ja rekisteröitymisen voi suorittaa R-kioskissa ja Metsähallituksen luontokeskuksissa. Sieltä saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

Vesialueen omistajan (osakaskunnan) lupa
tarvitaan aina verkkokalastukseen, katiskakalastukseen, ravustukseen ym. erikoisempiin kalastusmuotoihin kalastajan iästä riippumatta. Lisäksi tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu, mikäli olet 18-64-vuotias. 

Kalastuslupien hinnat ja muut ehdot vaihtelevat eri osakaskunnissa. Vuokalan kalastusalueen osakaskuntien yhteystiedot löydät osoitteessa www.vuokala.fi/osakaskunnat

Hyvien kalastustapojen ABC
1. Kunnioita luontoa kalastaessasi. Muista, että luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Älä heitä roskia tai vahingoita luontoa kalastaessasi – tunnollinen kalastaja ei jätä jälkiä luontoon
2. Ota huomioon muut kalastajat ja vesillä ja rannoilla vapaa-aikaansa viettävät. Omat pyydyksesi ja oma kalastusmuotosi ovat vain osa vesistön käyttöä - joskus on osattava tinkiä myös omista eduistaan.
3. Merkitse pyydyksesi selvästi. Lippumerkintä on ehdoton vaatimus erityisesti vesistössä, jossa harrastetaan viehekalastusta tai jossa on veneliikennettä.
4. Kunnioita ranta-asukkaiden yksityisyyttä: vältä veneilyä ja kalastusta lähellä kesämökki- tai saunarantaa.
5. Älä laske verkkojasi liian lähelle toisten kalanpyydyksiä. Kohtuullinen välimatka voisi olosuhteista riippuen olla 60-150 metriä. Viehekalastaja ei saa kalastaa 50 metriä lähempänä lipulla merkittyä verkkoa, rysää tai muuta kiinteää pyydystä.
6. Kunnioita ammattikalastajien työtä. Älä estä nuotanvetoa verkottamalla perinteisiä muikku-apajia.
7. Opettele käsittelemään saaliisi oikein. Perehdy kylmäketjun ja kalan verestämisen tärkeyteen kalan säilymiseksi. Älä aiheuta saaliskaloille turhaa kärsimystä.
8. Opettele käyttämään ravinnoksi uusia kalalajeja. Muikun, siian ja muiden lohikalojen lisäksi myös lahnasta, särjestä, säynävästä, kuoreesta ja ahvenesta saa herkkuruokia.
9. Perehdy kalastukseen liittyvään lainsäädäntöön ja määräyksiin.
10. Pidä kalastusluvat kunnossa. Luvista ja maksuista saatava tulo ohjautuu kalakantojen hyödyksi.
11. Osallistu aktiivisesti oman vesistösi osakaskunnan toimintaan. Sinulla on siihen täysi oikeus asuinpaikkakunnastasi riippumatta, jos kiinteistölläsi on osuus yhteisiin vesialueisiin. Hoitokunnan jäsenenä voit parhaiten vaikuttaa kalavesien hoidon ja kalastuksen kehittämiseen.
12. Ohjaa ja innosta kalastusharrastukseen mukaan erityisesti nuoria, joilla ei ole kalastuskokemusta.